Foredrag for pasienter og pårørende

Diagnosen. Den dårlige samvittigheten for at diagnosen gjorde mamma så bekymret. Og for at jeg var så tørst hele tiden. Alle disse sjekke-blodsukker-stikkene i fingeren. Ønsket om å være så flink, men likevel være hylende livredd.

Jeg har nok fortrengt mye, jeg tror vi heldigvis er laget sånn. Men sprit på hud – som de brukte før sprøytestikk den gang – gir meg fortsatt en skikkelig vond følelse i hele kroppen.

Hvordan er det å ha en sykdom som ikke synes utenpå kroppen? Hvordan preges du av en diagnose det er umulig å ignorere? Som påvirkes av menstruasjonssyklus, sollys, forelskelse og eksamenspress?

Og hva skjer når du som ungdom egentlig bare har lyst til å gi blaffen i det hele, bare glemme alt snakk om skumle senskader som å miste synet, eller å måtte amputere et ben?

I mange år sa jeg at sykdommen nesten bare hadde vært et pluss. At jeg hadde lært så mye om meg selv. Men jeg hadde nok ikke kjent ordentlig godt etter: Ikke kjent på skammen over å ville trosse sykdommen. Ikke kjent på hvor ensom jeg på en måte hadde vært i min diagnose. Og ikke skjønt at det å beskytte meg mot alt ubehaget, også hadde gjort meg til et litt kaldere menneske.

I dette foredraget forteller jeg om mine mange år med diabetes 1, og prosessen med å få ny nyre og bukspyttkjertel. Jeg forteller også om hvordan det oppleves å overleve fordi et annet menneske døde.

Å oppleve Karianne Viken sitt foredrag var som en reise i gjenkjennbare minner i vår egen sykehistorie.

Som nær pårørende og mamma til en nyretransplantert jente var det sterkt å høre historien fra Kariannes perspektiv. Selv om jeg sto nær i hele prosessen, er det noe med å høre opplevelser gjennom pasienten selv.

Karianne bærer på en sterk historie som er verd å lytte til. Livet med en alvorlig kronisk sykdom kan være utfordrende, men Karianne klarer å kombinere alvor med humor. Og hun fikk frem momenter jeg som pårørende kunne kjenne meg igjen i.

Nina Roland

Mamma til nyretransplantert datter

Mine erfaringer gjør deg bedre

Ønsker du mer informasjon om hvordan mine erfaringer kan hjelpe deg? Legg igjen kontaktinformasjon, så hører du fra meg. 

Karianne Viken AS

Orgnr. 920 462 278

E-post: karianne@karianneviken.no